Οι αποφάσεις του ΣΤΕ στις προσφυγές για τα έργα βΑΠΕ στην Κρήτη που είχαν ενταχθεί στο φάστ – τράκ | Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βιομηχανικών ΑΠΕ

πηγή – Οι αποφάσεις του ΣΤΕ στις προσφυγές για τα έργα βΑΠΕ στην Κρήτη που είχαν ενταχθεί στο φάστ – τράκ | Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βιομηχανικών ΑΠΕ

Τον Οκτώβριο του 2012, το Παγκρήτιο Δικτύο Αγώνα κατά των βΑΠΕ, κατέθεσε στο ΣΤΕ τις πολυπληθέστερες προσφυγές που έχουν κατατεθεί στην Ελλάδας. Τις υπέγραφαν 1275 πολίτες από κάθε γωνιά της Κρήτης, 10 Δημοτικά Συμβούλια και 80 φορείς και σύλλογοι.

Οι προσφυγές αφορούσαν την υπαγωγή στον “μημονιακό” νόμο του φάστ – τράκ (από την τότε κυβέρνηση Παπαδήμου) των έργων Α) «Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10MW, στην Κρήτης και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» (πρώην ΣΑΡΡΑΣ) Β) «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077MW, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.», και Γ) «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, Δ.Ε. Ιτάνου του Δήμου Σητείας του Νομού Λασιθίου Κρήτης ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως», κυριότητας της «Σόλαρ Πάουερ Πλάντ Λασίθι εναλλακτικές πηγές ενέργειας Μ.Ε.Π.Ε.»

Συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ) αρχές Μαρτίου 2013 και οι αποφάσεις βγήκαν στα μέσα Μαρτίου 2015 και για τα τρία έργα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι πριν τις αποφάσεις του ΣΤΕ, τα δυο πρώτα έργα είχαν απενταχθεί από τη διαδικασία του φάστ τράκ. Στην απένταξη αυτή θεωρούμε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο η πάνδημη αντίδραση των κρητικών που εκφράστηκε και με τη συμμετοχή τους στις προσφυγές στο ΣΤΕ.

Το ΣΤΕ, πιστός υπέρμαχος των μνημονιακών νόμων, με τις αποφάσεις του (ΣτΕ 528, 529 και 530/15) δεν αμφισβήτησε τις προθέσεις του νόμου φαστ τράκ, χωρίς ωστόσο να απορρίψει στην ουσία κανένα από τα επιχειρήματά μας, παραπέμποντας την εξέτασή τους σε μελλοντικές προσφυγές επί των περιβαλλοντικών όρων,

Σύμφωνα με τις παραγράφους 12 της 528, 11 της 529 και 12 της 530/15 κρίθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει επένδυση φαστ τρακ χωρίς την έκδοση απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Δηλαδή κατοχυρώθηκε ότι παράκαμψη της ΑΕΠΟ μέσω φάστ τρακ δεν είναι νόμιμη. Αν δεν είχαμε προσβάλλει τα έργα θα μπορούσαν να προχωρήσουν ανενόχλητα ενδεχομένως και χωρίς ΑΕΠΟ αφού δεν θα υπήρχε η νομολογία που δημιουργήσαμε.

Όταν έγινε η υπαγωγή στο φαστ τράκ των τριών έργων το άρθρο 22 του ν. 3894/2010 επέτρεπε να προχωρήσει η επένδυση με τους προτεινόμενους περιβαλλοντικούς όρους από τον επενδυτή αν παρερχόταν άπρακτη μία προθεσμία χωρίς να του απαντήσει η Διοίκηση (τεκμαιρόμενοι περιβαλλοντικοί όροι). Αν αυτό συνέβαινε υπήρχε η περίπτωση να υλοποιούνταν το έργο χωρίς να εκδοθεί καμία άλλη πράξη που να είναι δυνατόν να προσβληθεί δικαστικά.

Σημειώνουμε επίσης ότι η απένταξη των δυο έργων απ’ το φαστ τρακ δεν σημαίνει ότι τα έργα ματαιώνονται, αφού προφανώς τα έργα μπορούν να συνεχιστούν με τις συνήθεις μακρόσυρτες αδειοδοτικές διαδικασίες. Το ίδιο θα γίνονταν κι αν είχαμε κερδίσει τις δίκες στο ΣΤΕ. αφού αυτές αφορούσαν την υπαγωγή τους στο νόμο και μόνο. Σημαίνει όμως ότι πάνε πιο πίσω χρονικά και αυτό θα τα φέρει αντιμέτωπα με τη νέα πραγματικότητα που αναπτύσσεται πανευρωπαϊκά στο χώρο των ΑΠΕ: λιγότερες επιδοτήσεις, χαμηλότερες τιμές και ολοένα μεγαλύτερες αντιδράσει από τις τοπικές κοινωνίες.

Μπορεί εμείς να μην πετύχαμε την νομική ακύρωση του νόμου φαστ τρακ, αλλά αυτό οφείλει να το πράξει η σημερινή κυβέρνηση που τότε ως αντιπολίτευση τον είχε καταγγείλει ως αντισυνταγματικό.

Στην ουσία αυτό που κερδίσαμε με τη διαδικασία των προσφυγών είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η δραστηριοποίηση και συμμετοχή των κρητικών ενάντια στις βΑΠΕ από άκρη σε άκρη του νησιού, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην προσφυγή που καταθέσαμε για το υβριδικό τέρας της EDF, τη μεγαλειώδη πορεία κατά των βΑΠΕ στο Ρέθυμνο και σε κάθε άλλη εκδήλωση του Δικτύου.


Άλλωστε ο στόχος μας είναι πάντα η υπεράσπιση του τόπους μας από τα αρπακτικά της «πράσινης απάτης» με κάθε πρόσφορο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των προσφυγών στη δικαιοσύνη.

πηγή – Οι αποφάσεις του ΣΤΕ στις προσφυγές για τα έργα βΑΠΕ στην Κρήτη που είχαν ενταχθεί στο φάστ – τράκ | Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βιομηχανικών ΑΠΕ

Διαδώστε το άρθρο στα ιντερνετικά μέσα δικτύωσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *