Ένα οδοιπορικό στη Σητεία, στο χωριό Σίτανος, αποκαλύπτει στην πράξη την εικόνα του “ανεπτυγμένου” κρητικού τοπίου μέσα από τις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Συναντάμε τους κατοίκους της Σιτάνου και συζητάμε μαζί τους για τη σημερινή κατάσταση του τόπου.
Οι κάτοικοι μιλούν για τα οφέλη που αρχικά πίστεψαν οτι θα αποκόμιζαν, όπως τις νέες θέσεις εργασίας και τη μείωση ή κατάργηση του τιμολογίου της ΔΕΗ. Για το ποια ανταλλάγματα τελικά ήρθαν από την Πράσινη Ενέργεια στο χωριό τους και το πόσο επηρεάστηκε η ζωή τους μέσα σε μερικούς μήνες. Ακόμα, για το μέγεθος των σημερινών επενδύσεων και το πώς προσεγγίστηκαν οι ίδιοι προκειμένου να διαθέσουν τη γη τους προς “αξιοποίηση”, πουλώντας την σε εξευτελιστικές τιμές.
Την ίδια ώρα όμως, οι τοπικοί φορείς φαίνεται να πείθονται για την ανταποδοτικότητα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ΑΠΕ που σχεδιάζονται όχι μόνο στην περιοχή της Σητείας, αλλά σε ολόκληρο το νησί. Έτσι η Σίτανος, άλλοτε ιστορικό χωριό στο ιδιόμορφο τοπίο του «οροπεδίου των βράχων» κοντά στο Καρύδι, με το εντυπωσιακό σπήλαιο Όξω Λατσίδι στα βορειοδυτικά του και περικυκλωμένο από σημαντικά μνημεία-σταθμούς για την τοπική ιστορία, σήμερα αποτελεί μικρογραφία της αντίληψης των εταιρειών και των τοπικών φορέων για τη μελλοντική έννοια της ανάπτυξης της υπαίθρου…
Ωστόσο, οι κάτοικοι της Κρήτης αντιδρούν πλέον στην αλόγιστη και μη αναστρέψιμη καταστροφή μεγάλων εκτάσεων του νησιού και μάλιστα χωρίς σημαντικά ανταλλάγματα για τις τοπικές κοινωνίες.