Αυτού του πολιτισμού που σμίλευσε τον ελληνικό χώρο, με φόντο το ιδιαίτερο τοπίο που η φύση απλόχερα μας κληροδότησε.
Τα στοιχεία αυτά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε αυτό το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο του τουρισμού μας και επιπλέον την προστιθέμενη αξία του, έναντι άλλων προορισμών που διαθέτουν επίσης τον ήλιο και τη θάλασσα.
Με μεγάλη μας αγωνία παρατηρούμε την προσπάθεια μιας ευτυχώς πολύ μικρής μερίδας ανθρώπων, να καταστρέψει τις ισορροπίες μεταξύ φύσης και ανθρώπου, που τόσο καλά μας δίδαξαν οι πρόγονοι μας.
Το μοντέλο της ανάπτυξης στην Ελλάδα του σήμερα, με τη δημιουργία Β.Α.Π.Ε. σε κάθε γωνιά της κρητικής γης και για χάρη του κοντόφθαλμου κέρδους και των προσωπικών εγωιστικών βλέψεων ορισμένων, τείνει να καταστρέψει ανεπίστρεπτη όχι μόνο το μέλλον μας αλλά ακόμη κι αυτών που κληρονομήσαμε.
Σήμερα, τα Φαραωνικά σχέδια ντόπιων και ξένων συμφερόντων θέλουν να καταστρέψουν το υπέροχο φυσικό τοπίο, που με καμάρι παρουσιάζουμε στους επισκέπτες μας.
Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα υποβαθμίσει την ποιότητα του τουρισμού που έχουμε η επιθυμούμε να δημιουργήσουμε.
Και εδώ θα κάνουμε τις απλές ερωτήσεις.
Ποιος θα ήθελε να κάνει μαθήματα κρητικής κουζίνας και διατροφής υπό τον ήχο μας ανεμογεννήτριας;
Πόσοι θα επιθυμούσαν να πεζοπορήσουν κάτω από πυλώνες 180 μέτρων και αντί να περπατήσουν αρχέγονα μονοπάτια, να χαθούν σε χωματόδρομους πλάτους 12 μέτρων;
Ποιος θα φωτογράφιζε την Κρήτη και τα υπέροχα ενδημικά φυτά της, με φόντο τις βάσεις πυλώνων μπετόν διαστάσεων γηπέδου;
Ποια θα είναι η πληρότητα των χιλιάδων Βιλών που ήδη έχουμε χτίσει στην ενδοχώρα, υπό τη σκιά και τον βόμβο των Β.Α.Π.Ε. και ποια θα είναι πλέον η επενδυτική τους αξία;
Κι αν θέλουμε να διεκδικήσουμε τα πολυπόθητα «γαμήλια ταξίδια» από τη ρομαντική Σαντορίνη, πόσοι Ασιάτες ή άλλοι νιόπαντροι θα διαλέξουν ένα τέτοιο ειδυλλιακό (μάλλον βιομηχανικό) τοπίο;
Πόσοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πάμπολλα μινωικά ιερά κορυφής που δεν έχουμε προλάβει να ανασκάψουμε και να αναδείξουμε και τα οποία θα εξαφανιστούν κάτω από τις ερπύστριες των εκσκαφέων;
Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα τα υπέροχα κρητικά βουνά που οι ξένοι επισκέπτες μας θαυμάζουν για την αρμονία τους και την ποικιλομορφία των τοπίων που προσφέρουν. Τοπίων της δικής μας «Ηπείρου Κρήτης» όπως την ονόμασε ο Όμηρος.
Δεν ξέρω αν για πολλούς από τους νεοέλληνες υπάρχει ακόμη ο «Όμηρος» αλλά για μας τους Έλληνες ξεναγούς και ευτυχώς και για πάρα πολλούς ξένους υπάρχει. Πρέπει λοιπόν να τον κρατήσουμε ζωντανό… όπως και το απαράμιλλο κρητικό τοπίο.
Του Γιάννη Κοτζιάνογλου
Οργανωτή Ειδικών Μορφών Τουρισμού – Επαγγελματία Ξεναγού