Πηγή – ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΔΥΚ: ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ ΑΜΑΡΙΟΥ
Έχουν περάσει 20 χρόνια από τη στιγμή που ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη κατασκευή του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου. Στο Ρέθυμνο στη πρώτη δημόσια διαβούλευση που οργανώθηκε οι αντιδράσεις των κατοίκων ήταν σφοδρές! Κανείς δεν δεχόταν να αποχωριστεί την ιδιοκτησία του, και παρόλο που οι αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων ήταν σημαντικές. Και μέχρι το 2008 που το έργο τελείωσε και η λεκάνη του (ύψους 55 μέτρων) φράγματος κατακλύστηκε (εύρυθμα και γρήγορα) από τα προϋπολογισμένα 22,5 εκ. κυβικά νερού δεν είχε αναγνωριστεί η σημασία του.
Έτσι και τη περασμένη Τετάρτη 11 Ιανουαρίου ο Γιάννης Μπατζέλης Γενικός Διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ. κι οι άνθρωποι του οργανισμού που οργάνωσαν την εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για τη κατασκευή του σχεδίου «Ενεργειακή Αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών Νομού Ρεθύμνου – Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, διαχείριση και εκμετάλλευση Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» γνώριζαν πως μόνο μετά την αποπεράτωση (που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί 4 χρόνια) θα γίνει αντιληπτή η σημαντικότητα του.
Ο Υβριδικός Σταθμός παραγωγής ενέργειας στους Ποταμούς είναι ο πρώτος( αυτής της τάξης μεγέθους) στη χώρα. Ο οργανισμός σε συνεργασία με τη ΡΑΕ επέλεξε σε πρώτη φάση η εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού να είναι 50 MW, δίχως να αποκλείεται στο μέλλον επέκταση σε 75 ή 100 MW. Είχε προηγηθεί αξιολόγηση αποτελεσμάτων μελετών από την εξειδικευμένη στα ενεργειακά σύμβουλο του οργανισμού Δρ. Λία Νικολάου σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και το Πολυτεχνείο Κρήτης, η οποία οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το έργο είναι τεχνικά αποδοτικό και οικονομικά βιώσιμο. Ακολούθησαν οι αναγκαίες για τη διαφάνεια διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου που οδήγησαν στην επιλογή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Τη σύμβαση του έργου (που έγινε στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου με οικοδέσποινα την Αντιπεριφερειάρχη Μ.Λιονή) υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.ΔΥ.Κ. Θ.Καρούντζος και η Γιούλα Τσικνάκου, Διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενώ παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανόλης Όθωνας, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Λαμπρινός, ο δήμαρχος Αμαρίου Στέφανος Σημαντήρας αλλά και άλλοι δήμαρχοι του Ρεθύμνου, και οι πρώην Νομάρχες Γιώργης Παπαδάκης και Μανόλης Λίτινας. Την ανάδοχο εκπροσώπησαν οι Γιώργος Περδικάρης, Πρόεδρος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και Μιχάλης Γουρζής, Αντιπρόεδρος Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ το παρόν έδωσαν οι πρώην διευθυντές του οργανισμού Μ.Σπανουδάκης, Ν.Παρασκάκης, και Μ.Ηλιακάκης
Το Φράγμα Ποταμών αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για θαλάσσια αθλήματα και πεζοπορία, για επιστήμονες που παρακολουθούν τη πανίδα και τη χλωρίδα όλων των ειδικοτήτων, κτλ.Κι όσο η κατασκευή του καινοτόμου αυτού έργου θα προχωρεί, θα διευρύνεται το φάσμα των επιστημόνων που θα επισκέπτονται τη περιοχή δημιουργώντας «άγνωστα» σήμερα οφέλη όπως επιστημονικά συνέδρια, επισκέψεις διεθνών ΜΜΕ, βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος.
«Ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. καινοτόμησε στη δεκαετία του 1980 κατασκευάζοντας το πρώτο σύστημα παροχής νερού μέσω κλειστών αγωγών στη Δυτική Κρήτη για τη προστασία των υδατικών πόρων. Καινοτόμησε στη δεκαετία του 1990 δίνοντας βάρος στη προστασία του περιβάλλοντος. Τώρα καινοτομεί επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα Υβριδικό Σταθμό που θα παράγει πράσινη ενέργεια από το περίσσευμα των υδατικών πόρων του Φράγματος Αμαρίου, θα καλύπτει το 4,48% της ετήσιας ενεργειακής ζήτησης της Κρήτης. Ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 5,3%, το κόστος καυσίμου κατά 5,5% και το κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 5,3% στο νησί μας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ Γιάννης Μπατζέλης
Το κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται στα 230.000.000€, το Ελληνικό Δημόσιο δεν χρειάζεται να καταβάλει χρηματοδότηση ή επιδότηση και θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θεωρείται υψίστης προτεραιότητας για τη προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη στήριξη της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από τη σύμβουλο του ΟΑΔΥΚ δρ. Λ. Νικολάου, «….το έργο θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη με συμβολή στην ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα. Όπως δε έχει υπολογιστεί θα αποδώσει σημαντικά ποσά στη κοινωνία και το κράτος.
Το έργο παράλληλα συνοδεύεται από δημιουργία θέσεων εργασίας στην Κρήτη. Κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου (5 έτη) προβλέπονται 811 θέσεις εργασίας και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του (μέχρι το 2037) προβλέπονται 40 θέσεις εργασίας.
…..Στον τομέα της τεχνολογίας ΑΠΕ αποτελεί ένα έργο καινοτόμο και πρωτοποριακό, όχι μόνο για τα Ελληνικά αλλά και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, που θα αποτελέσει παράδειγμα “case study” για μελλοντική ενεργειακή εκμετάλλευση και άλλων φραγμάτων σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.».
Πηγή – ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΔΥΚ: ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ ΑΜΑΡΙΟΥ